logoSBnotekst-BG24

 

 

Usenet (nieuwsgroepen)

Usenet
Wat is usenet?
Usenet is een netwerk bedoelt voor de uitwisseling van tekstberichten of binaire bestanden (zoals audio, video, games, e-books, programma’s etc.).
Artikelen die gebruikers posten op Usenet zijn georganiseerd in nieuwsgroepen.
Er zijn tal van nieuwsgroepen, je kan Usenet eigenlijk zien als een verzameling van nieuwsgroepen. Mensen die bijvoorbeeld Windows XP gebruiken en een probleem hebben kunnen hun bericht posten in de nieuwsgroep microsoft.public.windowsxp.help_and_support
In de jaren ’80 en ’90 werd Usenet veelal gebruikt door mensen die met elkaar communiceerden over allerlei onderwerpen. Usenet heeft een zeer grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het internet voordat er forums e.d. waren.
Tegenwoordig is het nog steeds mogelijk om tekstartikelen te posten in Usenet.
Usenet wordt vandaag de dag echter veelal gebruikt voor de uitwisseling van binaire bestanden (zoals audio, video, spelletjes, e-books, etc.).

Wat is een Usenet Server?
Als je binaire bestanden wilt downloaden, zoals films, muziek e.d. heb je een Usenet Server nodig, ook bekend als een nieuwsserver.
Met een Usenet Server kan je grote bestanden uploaden en downloaden naar nieuwsgroepen.
Sommige internetproviders bieden een nieuwsserver aan. Daar heb je meestal niet veel aan, je hebt toegang tot een zeer beperkt aantal nieuwsgroepen en kan bestanden die een paar weken geleden zijn gepost niet downloaden.
De meeste mensen die downloaden uit nieuwsgroepen gebruiken een betaalde nieuwsserver dienst, een payserver.
Vele payservers zijn gratis te proberen, nieuwsserver providers bieden een gratis proefperiode aan, bij sommige nieuwsserver providers kan je dan 600 GB downloaden gedurende 14 dagen. Als de nieuwsserver dienst niet bevalt zeg je deze gewoon op, zonder dat je er ooit voor betaalt.
Het voordeel van een betaalde nieuwsserver, payserver, is dat je toegang hebt tot talloze nieuwsgroepen en bestanden. Je kan deze bestanden downloaden die tot 4 jaar geleden zijn gepost.

Payserver
Een payserver is een server die tegen betaling toegang geeft tot nieuwsgroepen. Het voordeel van een payserver is dat deze vaak een betere retentie, completie en snelheid heeft dan de brakke nieuwsservers van de internetproviders. Ook ondersteunt een payserver meestal alle nieuwsgroepen, terwijl veel provider nieuwsservers bepaalde populaire groepen niet doorgeven. Met een payserver krijg je dus een breder aanbod en een betere downloadsnelheid.
Bekende payservers zijn o.a. Eweka, Pureusenet, Usenet.net en ExtremeUsenet. Vaak kan je gebruik maken van gratis probeerperiode.

Spotnet 2.0
Een verbeterde versie van een eerdere versie van Spotnet die enige tijd niet werd bijgewerkt. Enkele hobbyisten hebben de interface gemoderniseerd en geüpdatet. Het programma haalt een database met spots (films, series en muziek) op van een nieuwsserver en toont de inhoud hiervan in een overzichtelijke mediabibliotheek. Zodra je een mediabestand wilt opslaan, hoef je hiervoor alleen maar op de downloadknop te drukken. Spotnet installeert op de achtergrond het usenetprogramma SABnzbd mee die de downloadtaak feitelijk uitvoert. Daar merk je op de computer echter weinig van.

Als je de gegevens van de nieuwsserver in het programma hebt ingevoerd, haalt de freeware alle spots, spammeldingen en reacties op. Na een paar minuten wachten snuffel je rond door het enorme aanbod van usenet. Nieuw is dat er een tabblad met Release Notes beschikbaar is. Wanneer de makers een update uitbrengen, staan alle wijzigingen netjes onder elkaar. Een verbetering is dat je de catalogus nu op drie verschillende manieren weergeeft. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de details van een film opduiken zodra je een spot selecteert. Daarnaast is het mogelijk om de spots aan de hand van afbeeldingen te sorteren.
Spotnet 2.0 laat aan de hand van afbeeldingen zien wat er allemaal op usenet is te vinden.
spotnet-seniorenbytes
Meer filters
Een ander aspect wat de makers onder handen hebben genomen, zijn de filters. Spotnet bevat namelijk veel meer categorieën dan voorheen. Je haalt nu bijvoorbeeld gemakkelijk 3D-films, muziek-dvd's en luisterboeken boven water. Daarnaast zie je binnen een oogopslag wat er vandaag is gepost. Er is ook een hoekje ingericht met Nederlandse films, maar de inhoud hiervan klopt niet. Er staan hier nog steeds veel internationale titels tussen. Een enorm pluspunt is dat het downloadprogramma onderscheid maakt tussen betrouwbare en onbetrouwbare afzenders. Dit verkleint de kans op het binnenhalen van geïnfecteerde bestanden.