logoSBnotekst-BG24

 

 

Tips & Trucs

Problemen met het afspelen van video
Dit is een veel voorkomend probleem en dat komt omdat bepaalde codecs in het systeem ontbreekt. Met de K-Lite Codec kan je de meeste problemen met het afspelen van video en audio oplossen. Er zijn drie varianten van het K-Lite Codec Pack: De Basic versie is het kleinste en bevat geen speler. De standaard (Standard) versie bevat alle codecs die nodig zijn om de veel voorkomende formaten af te kunnen spelen. De volledige (Full) versie bevat nog meer codecs en heeft ook ondersteuning voor het omzetten (encoderen) van audio en video.
Een prima alternatief is de VLC mediasplayer, het is compatibel met bijna alle huidige mediabestandsformaten VLC mediaplayer

k-lite-codec-pack.jpg

Houdt je systeem optimaal
Een handig en gratis programma om je systeem op te schonen is CCleaner. CCleaner is een van de beste programma's om uw pc, Mac of Android-toestel snel en grondig mee op te schonen. Met CCleaner kunt u tijdelijke bestanden, gebruikerssporen, cookies en internetsporen (onder andere surfgeschiedenis, ingetypte adressen en automatisch aangevulde woorden) van Internet Explorer, Opera, Firefox, Google Chrome en Safari opruimen. Daarbij is het programma in het Nederlands vertaald.
Bovendien wist CCleaner mru-sporen (lijsten van laatst geopende bestanden) van heel veel programma's, onder andere: Adobe, Office, Windows Media Player, Real Player, Quick Time Player, Java en LibreOffice. Ook kan CCleaner index.dat bestanden en onnodige systeembestanden verwijderen. Een aanrader! CCleaner

ccleaner

Facebook account verwijderen
Ben je Facebook en zijn privacy gevoeligheid helemaal zat? Dan kun je je account verwijderen. Realiseer je wel goed dat je Facebook niet alleen gebruikt om naar kattenplaatjes te kijken. Een nummer opzoeken, een foto van iemand bekijken, uitnodigingen voor evenementen, Facebook gaat gewoon door, ook als jij er niet bent.
Als je besluit vast staat, ga je in het Instellingen-menu onder het kopje Beveiliging naar Je account deactiveren. Facebook waarschuwt dat de meeste informatie wordt verwijderd, maar dat bepaalde zaken blijven bestaan. Ook wordt om je wachtwoord gevraagd om er zeker van de zijn dat jij degene bent die je account verwijdert. Doorloop de stappen en je account wordt gedeactiveerd.

 

facebook-verwijderen

In Gmail jouw thema en achtergrond instellen
Er is een ruime keus uit meer dan 30 thema's. Om nu een thema te kiezen ga bovenin naar het tandwieltje en kies voor 'Instellingen'.
In het venster met instellingen klik op het tabblad "Thema's". Je ziet dan alle beschikbare thema's in beeld of je kan een eigen afbeelding uploaden.

gmail thema

Google biedt mogelijkheid tot verwijderen van gegevens
Google heeft een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd voor Europese inwoners om persoonlijke data uit de zoekresultaten te laten verwijderen.
Het Europese Hof oordeelde al eerder dat de zoekmachine gegevens moet verwijderen die de privacy schenden van Europese inwoners. Het gaat daarbij voornamelijk om gegevens die niet meer relevant zijn.
Google heeft een formulier online gezet die het verwijderen van persoonlijke gegevens moet vereenvoudigen. In het formulier staat wel dat Google zelf controleert of de betreffende gegevens zijn verouderd. Of de gegevens dan ook daadwerkelijk worden verwijderd, is aan Google zelf.

Whatsappen op uw computer
Zorg ervoor dat u de nieuwste versie van Whatsapp op uw telefoon heeft staan. Dit kunt u doen door naar uw Play Store of Appstore te gaan en type hier Whatsapp in om de app te zoeken en te installeren. Als u de app al heeft moet u indien nodig updaten naar de laatste versie.
Start uw computer op en ga naar web.whatsapp.com. Deze website kunt u alleen openen met Chrome en Firefox.
Open vervolgens Whatsapp op uw telefoon, ga naar het menu/instellingen en klik op WhatsApp Web
Klik vervolgens op de groene knop (of op het + teken). U kunt nu met uw telefoon de QR-code op uw computerscherm scannen.
Vervolgens krijgt u de lijst te zien met uw laatste Whatsapp gesprekken.

LibreOffice de gratis Microsoft Office variant
LibreOffice is een krachtig en gratis officepakket met een duidelijke interface. In LibreOffice zijn verschillende toepassingen gebundeld zoals een tekstverwerker, Calc, het rekenblad-programma, Impress, om presentaties te maken, Draw, teken- en stroomdiagram programma, Base, database en database frontend en Math voor het bewerken van formules. Het pakket kunt u hier downloaden.

SSD Drive
De Solid State Drive (SSD) wordt steeds meer gebruikt in laptops en computers. Maar wat is een SSD en wat zijn de verschillen met de oude vertrouwde harde schijf (HDD)? Een Solid State Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters. Daardoor zijn SSD schijven veel sneller, stiller en is de kans op fouten bijna verwaarloosbaar.
Voordelen SSD
Snelheid: Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete programma's veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer maakt dit een groot verschil.
Schokbestendig: Omdat een SSD geen mechanische onderdelen bevat, is deze veel beter bestand tegen schokken, wat de betrouwbaarheid vergroot.
Energieverbruik:Een SSD is veel energiezuiniger dan een gewone harde schijf. Bij laptops betekent dit een langere accuduur.
Stiller: Door het ontbreken van mechanische onderdelen is een SSD veel stiller dan een gewone harde schijf. U zal verbaasd zijn hoe geruisloos bijvoorbeeld uw laptop wordt.
Het nadeel is dat de SSD schijf duurder is in aanschaf.
Geen defragmentatie
SSD slaat gegevens op een andere manier op en heeft geen lees/schrijfkop. Het defragmenteren zoals dat bij harde schijven tot betere prestaties kan leiden, heeft bij SSD geen zin. Defragmenteren zorgt echter wel voor heel veel onnodige wis/schrijf-activiteit op de SSD-module. Schakel de automatische defragmentatie dus uit voor deze opslag.
Zet zoek-indexering uit
De zoek-indexering is bedoeld om het opsnorren van bestanden op een harde schijf te versnellen. Op een SSD-module heeft de index geen zin, maar zorgt wel voor schrijfacties. Zet deze uit door in het systeem te zoeken naar services.msc en open de instellingen van Windows Search door er met de rechtermuisknop op te klikken. Stop de service tijdelijk en stel het Startup type uitrolmenu op 'Disabled'.Phobel-Scissorhands


TIP!
Het knipprogramma gebruiken om een printscreen te maken in Windows 10.
Als u Knipprogramma wilt openen, typt u Knipprogramma in het zoekvak op de taakbalk en selecteert u vervolgens Knipprogramma of ga dan naar start-> Alle Apps-> Accessoires. Open die map door op het neerwaarts gericht pijltje te klikken. Klik daar op Knipprogramma. Als u een schermopname met Knipprogramma wilt maken, selecteert u Nieuw en selecteert u vervolgens het deel van het scherm dat u wilt vastleggen. Kies voor de knipsels uit vrije vorm, rechthoekig, venster of volledig scherm met behulp van de pijl op de knop Nieuw.
De cursor verandert nu in een plus- teken. Houd de muisknop ingedrukt en selecteer het gebied waarvan je een printscreen wil maken.
Hierna zie je jou geknipte afbeelding en klik dan in het venster van het knipprogramma op het icoon opslaan. Het venster opslaan als verschijnt. Je kan er de locatie kiezen waar de afbeelding wordt opgeslagen door de map van je keuze te selecteren in het linker deelvenster. Vul een geschikte bestandsnaam in het venster bestandsnaam en een bestandsformaat kiezen doe je bij opslaan als. Door op het neerwaarts gerichte pijltje te klikken aan de rechterkant van het venster krijg je alle bestandsextensies in beeld waaruit je kan kiezen. Het JPEG- bestand wordt het meest gebruikt.