logoSBnotekst-BG24

 

 

Hier kunt u algemene informatie vinden en de meest gebruikte computertermen

Verschillende computers
Tegenwoordig zijn er verschillende soorten te koop zoals desktop, laptop, notebook, netbook en nettops. Over het verschil zal ik het e.a. uitleggen.
Desktop is een computer met een losstaand beeldscherm, toetsenbord en muis. Het voordeel is dat je gemakkelijk het e.a. in de computer kan aanpassen of vervangen, de geschikte formaat beeldscherm kiezen en uit te breiden met speakers en webcam. Het nadeel is dat het meer ruimte in beslag neemt en een vast plek in het huis inneemt.
Nettop is een compacte versie van desktop computer. Dus geschikter voor kleine ruimtes, maar niet zo krachtig in prestaties als een standaard desktop. Het neemt net als de dekstop een vaste plek in en prima geschikt voor het tekstverwerken, internetten en e-mailen.
laptop of notebook is een draagbare computer met dezelfde kracht als een desktop computer. Draagbaar dus gemakkelijk mee te nemen waarnaar toe dan ook en op te bergen. De stroomtoevoer gebeurt door een oplaadbare accu dus ook als er geen stroom in de omgeving is kan je ermee aan het werk. Nadeel is dat het kwetsbaarder is, niet gemakkelijk onderdelen te vervangen en uiteraard ook diefstal gevoeliger. Het is aan te raden om het apparaat op een vlakke ondergrond te gebruiken om de doorstroom van lucht voor de koeling goed te laten reguleren.
Netbook computer is een lichte variant op een notebook, een kleine scherm en toetsenbord en zuinig in het energiegebruik, maar verwacht geen super prestatie. geschikt voor het tekstverwerken, internetten en e-mailen.
Ultrabook is een dunne, lichte notebook, die toch goede, krachtige prestaties bieden. Een ultrabook heeft een aantal specifieke kenmerken zoals bijvoorbeeld het snel uit stand-by komen van het systeem binnen enkele seconden, een lange gebruiksduur van de batterij, slankere vormgeving en zichtbaar betere prestaties dan een reguliere notebook. Dus eigenlijk een compacte notebook voor personen die vaak onderweg zijn.
Convertibles en ook wel hybrides genoemd zijn een combinatie tussen laptop en een tablet Convertibles zijn er in 2 soorten; met een vast toetsenbord dat je kunt wegklappen of wegdraaien, waarbij de onderdelen net als bij laptops in het toetsenbord zitten of met een los toetsenbord dat je eraan kunt klikken en deze lijken meer op tablets. De apparaten vooral de goedkopere modellen zijn niet zo krachtig in prestaties en ze heben vaak een beperkte opslagcapaciteit van 32gig, maar prima om ermee te internetten. Er zijn ook betere en krachtige modellen zoals de Microsoft Surface, maar dan moet je flink in de buidel tasten.

desktop

nettop

laptop

netbook

ultrabook

lenovo_convertibles

 

Verschillende besturingssystemen
Elke computer heeft een besturingssysteem want zonder besturingssysteem kan een computer niet werken. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de computer goed werkt. Er is een aantal besturingssystemen op de market en het bekendste besturingssysteem is ontworpen door Microsoft en dat heet Windows. Apple heeft een besturingssysteem MAC OS en dan is er nog een gratis besturingssysteem Linux. Dit open-source-besturingssysteem kan door iedere ontwikkelaar aangepast worden om het te perfectioneren. Dat betekent dat er verschillende Linux-distributies zijn en de bekendste zijn: Ubuntu, Lubuntu, Linux Mint en OpenSuse. Het is absoluut de moeite waard om hier eens naar de kijken en het is gratis, maar het doet niet onder de betaalde besturingssytemen.
Wat doet een besturingssysteem:Het beheert gegevens en programma’s en dat heet bestandsbeheer zoals o.a.je documenten, foto's en muziekbestanden.
Het voert handelingen uit bijvoorbeeld het afdrukken, het weergeven op je beeldscherm, het afspelen van muziek enzovoort.
Handelingen/instellingen met het randapparatuur zoals het printer/scanner, muis en toetsenbord en webcam.
Het werken met programma's zoals o.a. een tekstverwerker en fotobewerkingsprogramma, beveiligingssoftware en games.

windows-logo-664x374

mac

linux

Bits en Bytes
Bit: Een bit is de kleinste "waarde" in een computer: het is een cijfer dat 1 of 0 kan zijn. De bekende éénen en nullen komen hier vandaan. Aangezien de waarde van de bit alleen maar 1 of 0 kan zijn gaat het dus ook om aan of uit.
Bit is een samentrekking van binary digit: een cijfer in een binair (tweecijferig) stelsel.
Byte: Een byte is een groep van 8 bits. Dit is te zien aan de naam als men goed luistert, Byte: By Eight. Deze groepjes van 8 bits zijn de kleinste dingen die een computer kan lezen. Een individuele bit is namelijk niet te gebruiken door een computer. Pas vanaf een byte (8 bits) kan een computer er iets mee.
Het verschil tussen een bit en een byte is dus 8 bits. Dit verschil is belangrijk omdat het dus een factor 8 verschil oplevert.
Een bit wordt afgekort met de kleine letter b, een byte met de hoofletter B.
1 bit b = een teken, een 0 of een 1 (binaire stelsel genaamd)
1 byte B = 8 bits
1 KB Kilobyte = 1024 B
1 MB Megabyte = 1024 KB
1 GB Gigabyte = 1024 MB [= 1 miljard bytes]
1 TB Terabyte = 1024 GB

Computeronderdelen
Moederbord
Een computer is opgebouwd rond één grote printplaat. Dit is het moederbord. Het is een Moederbordkunststofplaat met een groot aantal elektronische schakelingen en verbindingen. Het moederbord bevat de centrale processor die bepaalt hoe snel uw PC informatie kan verwerken. Verder bevat het moederbord de meeste elektronica van de PC en uitbreidingssleuven voor alle extra insteekkaarten, waarmee u allerlei apparatuur aan kunt sluiten zoals een printer en een scanner. Alle onderdelen - inclusief de voeding - worden op het moederbord geïnstalleerd om de computer te laten werken. Let op: Het moederbord moet wel bij de processor passen. Hier vindt u onder andere de processor en het geheugen. Alle andere onderdelen zijn hier aan vastgemaakt.
Processor
De processor wordt ook wel het hart van de computer genoemd. Onderdeel van een computer dat alle rekenkundige bewerkingen uitvoert die nodig zijn om de software van de PC te laten Processordraaien. De ene processor onderscheidt zich van de andere door de 'machinetaal' die wordt gesproken en door de snelheid waarmee kan worden gerekend. De snelheid van een processor (kloksnelheid: uitgedrukt in Ghz/gigahertz) is mede bepalend is voor de snelheid van de PC. De processor bepaald voor een groot deel de snelheid van een computer. Uiteraard zijn er ook andere factoren die de snelheid van uw computer bepalen. Bijvoorbeeld de snelheid van uw harde schijf, SSHD of SSD en de snelheid van uw werkgeheugen. Het is daarom bij de aanschaf van een computer erg belangrijk om naar de processor te kijken. Daarom staat dit ook bij iedere computer/laptop vermeld.
CPU-cooler
Een koeler die moet voorkomen dat de processor oververhit raakt. De moderne processors werken Cpukoelerop een lagere voedingsspanning, maar met een steeds hogere klokfrequentie. Hierdoor is het opgenomen vermogen te hoog om passief afgevoerd te worden. Een actieve koeling met behulp van een ventilatortje is dus gewenst. Het probleem met veel Taiwanese en Japanse fans is echter dat ze mechanisch niet goed geconstrueerd zijn, met als gevolg dat ze steeds meer herrie gaan maken, of er zelfs geheel mee ophouden. Ook de manier van bevestigen (klemmetjes, beugeltjes) laat nogal eens te wensen over. De beste koelers zijn vaak uitgerust met kogellagers (in plaats van met de vaak gebruikte koperen busjes).
Intern geheugen
Een aantal chips in de pc waarin gegevens kunnen worden opgeslagen waarmee Geheugende machine op een bepaald moment aan het werk is; bijvoorbeeld een programma of de tekst die een gebruiker aan het schrijven is. De informatie die in het interne geheugen aanwezig is, gaat verloren zodra de computer wordt uitgezet, en moet dus voor die tijd op bijvoorbeeld de harde schijf worden opgeslagen. Een andere benaming van intern geheugen is RAM: het geheugen waarover de computer beschikt voor de verwerking van programma's en een tijdelijke opslag van gegevens. Andere benamingen zijn: main memory, main storage. Er zijn twee typen geheugenmodules: SODIMM en DIMM. SODIMM wordt vooral gebruikt in laptops en compacte computersystemen. DIMM geheugen is groter en zit daarom vooral in desktops. Verder worden er bij zowel SODIMM als DIMM drie verschillende types onderscheiden, te weten DDR, DDR2 en DDR3. Het grote verschil tussen deze geheugenbanken zit in de snelheid en het aantal pins, connectoren of inkepingen van het geheugen. Kijk in de specificaties van uw moederbord  wat voor geheugenbank deze heeft om te weten wat voor type u nodig heeft. De standaard op dit moment is DDR3.
Voeding
Het onderdeel in een pc dat voor de 220V netspanning omzet in de 12, 5 of 3 Voedingvolts spanningen waarmee de computeronderdelen werken.Een voeding verdeelt het stroomsignaal uit uw stopcontact over alle componenten van uw computer. Het vermogen of wattage van de voeding varieert per computer en is afhankelijk van de hoeveelheid onderdelen die u in uw computer heeft geïnstalleerd. De juiste wattage van uw voeding is dus afhankelijk van de hoeveelheid componenten. In de specificaties van de componenten kunt u terugvinden hoeveel voeding deze nodig hebben. Houd bij de keuze ook rekening met eventueel toekomstige uitbreidingen.
Videokaart, (kan ook on-board zijn)
De videokaart is een kaart die de PC gebruikt om een, voor de gebruiker zichtbaar, beeldscherm te genereren. Het aantal af te beelden kleuren en de hoogste mogelijke resolutie zijn afhankelijk van de heveelheid geheugen op de kaart. Wilt u (zware) games gaan spelen en foto’s en video’s gaan bewerken? Kies dan voor een ‘zwaardere’ videokaart. Let bij de aanschaf tevens op de aansluitingen: van de videokaart op het moederbord en van de videokaart naar de monitor.
Aansluitingen op het moederbord:
Er zijn videokaarten met een AGP (Accelerated Graphics Port), maar deze worden in nieuwe Videokaartgeavanceerde systemen niet meer toegepast in verband met de lagere bandbreedte. De huidige standaard voor een videokaart aan het moederbord is PCI-Express (Peripheral Component Interconnect Express). Deze aansluiting is beschikbaar in verschillende versies: 2.0, 2.1 en 3.0. Het grootste verschil tussen deze versies zit in de snelheid: hoe hoger de versie, hoe hoger de snelheid. De nieuwste versie (3.0)  wordt op dit moment het meest aangeboden.
Aansluitingen op de monitor:
Een videokaart heeft altijd één of meer uitgangen voor het aansluiten van één of meerdere monitoren. Mogelijke aansluitingen zijn: VGA, DVI, HDMI en DisplayPort.
Harddisk
Een of meer niet flexibele schijven bedekt met een magnetiseerbare laag waarop gegevens kunnen worden vastgelegd. De lees- schrijfkoppen bewegen over de oppervlakteHarddisk van de schijf op een luchtkussen met een hoogte van een 10- tot 25-miljoenste inch. Een harddisk is afgesloten om te voorkomen dat vervuiling de nauwe tolerantie van de kop tot de schijf verstoort. Harddisks hebben een veel snellere toegang tot gegevens dan diskettes en kunnen veel meer gegevens opslaan. Omdat de schijven stijf zijn, kunnen ze worden gestapeld zodat een diskdrive meerdere schijven kan benaderen. De meeste harddisks hebben twee tot acht schijven. Er zijn twee formaten interne harde schijven: 2,5 inch en 3,5 inch. De 2,5 inch harde schijf wordt vooral gebruikt in laptops, omdat ze vaak minder energie verbruiken en koeler zijn. De 3,5 inch harde schijf wordt gebruikt in desktops en NAS systemen. Deze hebben vaak een grote opslagcapaciteit.
SSD Drive
Een SSD is een schijf zonder bewegende delen waarop informatie kan worden opgeslagen. In tegenstelling tot een traditionele harde schijf kent een SSD geen platters,ssd drive maar geheugenchips. Daardoor zijn toegangstijden sneller, werken SSD's zuiniger en zijn de schijven beter bestand tegen schokken. Nadelen zijn dat ze in vergelijking met harde schijven een kortere levensduur kennen (omdat de geheugenchips niet onbeperkt opnieuw beschreven kunnen worden) en de prijs per gigabyte aanmerkelijk hoger ligt. SSD's gebruiken dezelfde SATA-interface als harde schijven en kunnen daardoor naast elkaar binnen werkstations of servers gebruikt worden. Bij het kiezen van een geschikte SSD, moet u gaan bepalen waar u de SSD voor gaat gebruiken. Gaat u een harde schijf vervangen door een SSD, let dan op de opslagcapaciteit. Kijk hoeveel u nu gebruikt en kijk of u meer nodig heeft. Let ook bij de aanschaf van een SSD op de afmetingen, wanneer u hem in gaat bouwen in een laptop/desktop.
CD/DVD drive kan ook extern via de usb aansluiting zijn
Voor het afspelen van cd of dvd schijven. Tegenwoordig zit het niet meer standaard in een pc of laptop ingebouwd, omdat nu meer gebruik gemaakt  Bleuraywordt voor in de cloud of  een (externe) harddisk. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om gewoon een externe dvd drive te kopen. Voor een paar tientjes haal je al zo'n kastje in huis, waardoor je dus altijd iets achter de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld een oude film op je moderne laptop wilt kijken, of die klassieke game nog eens wilt spelen.

Bestandsextensies
De bestandsextensie of kortweg extensie is belangrijk omdat de computer deze herkent en automatisch een programma aan het bestand koppelt waarmee het geopend kan worden. Bijvoorbeeld:.NFO Notepad, .PDF Adobe Acrobat en .DOC WORD.
 
Bestandsnaam extensies weergeven of verbergen.
Voor Windows 7 en hoger.
Een bestandsnaamextensie bestaat uit een aantal tekens die aan het eind van de bestandsnaam worden geplaatst. Aan de hand van deze tekens wordt bepaald met welk programma het bestand moet worden geopend.
Bestandsnaamextensies worden verborgen in Windows, maar u kunt ze desgewenst zichtbaar maken.
Werkwijze:
1.Open Mapopties door achtereenvolgens te klikken op de knop Start, Configuratiescherm, Vormgeving en persoonlijke instellingen en Mapopties.
2.Klik onder Geavanceerde instellingen op het tabblad Weergeven en ga op een van de volgende manieren te werk:
•Schakel het selectievakje Extensies voor bekende bestandstypen verbergen uit en klik op OK als u bestandsnaamextensies wilt weergeven.
•Schakel het selectievakje Extensies voor bekende bestandstypen verbergen in en klik op OK als u bestandsnaamextensies wilt verbergen.


Phobë-windows


Tip!
In Windows zijn de vensters gemakkelijk en uitgelijnd naast elkaar te plaatsen.
Dit is mogelijk door de side-by-side functie. Open een venster en versleep dit bijvoorbeeld naar de linker kant van het scherm. laat het los en er verschijnt een soort van een animatie. Open nu ander programma en sleept dit helemaal naar de rechterkant van het scherm. U ziet nu dat beide vensters netjes naast elkaar staan. Door de scheidingslijn in het midden te verslepen kunt u de vensterverhoudingen aanpassen.