logoSBnotekst-BG24

 

 

Tablet en Smartphone

Tablet
Een tablet is eigenlijk een afgeleid product van de laptop. De laptop is een computer die je vaak op schoot of op een bureau gebruikt. De tablet daarentegen is een computer die je in de hand kan houden en gemakkelijk op deze manier kunt gebruiken. Deze soort computers worden ook wel handheld computers genoemd.
De tablet PC heeft niet alle mogelijkheden van een laptop en is net iets uitgebreider dan een smartphone. De tablet is vooral bedoeld om overal te kunnen werken aan kleine documenten, het nieuws bij te houden, video’s te bekijken, te surfen op het internet en spelletjes te spelen. Kortom, alle ‘kleine’ handelingen die je met een laptop doet kunnen op een mobiele manier met een tablet gedaan worden. Ten opzichte van een laptop is het scherm van een tablet vaak kleiner, heb je in de meeste gevallen geen beschikking over een keyboard en weegt de tablet ook een stuk minder. Echter wordt de tablet steeds vaker ook voor uitgebreide productieve taken gebruikt, zeker nu de hardware steeds krachtiger wordt.
Het belangrijkste voordeel van een tablet is de mobiliteit die je er door krijgt en tegelijkertijd het behoud van een grote hoeveelheid functies die je ook op een laptop hebt. Mobiel zijn kan natuurlijk op allerlei manieren, maar veel applicaties (software programma’s) maken gebruik van een internetverbinding voor het downloaden van de informatie die jij zoekt. Hiervoor is het met een tablet mogelijk om verbinding te maken met het internet door middel van een Wifi-verbinding (draadloos aangesloten op je thuisnetwerk) of via een internetverbinding die je aanschaft bij een mobiele telefoonprovider. Daarnaast betekent mobiel zijn ook een lichtgewicht apparaat met relatief kleine afmetingen hebben, precies dat wat de tablets van tegenwoordig kunnen bieden, afhankelijk van het formaat waar je voor kiest natuurlijk.
Besturingssystemen:
Wanneer je een tablet wilt kopen, is de belangrijkste keuze die je moet maken, voor welk besturingssysteem je kiest. iOS van Apple, Android van Google of toch Microsofts Windows? Ondanks dat de besturingssystemen flink verschillen, zijn er natuurlijk ook flink wat overeenkomsten.
Apps:
De software op een tablet is misschien nog wel belangrijker dan de hardware. De besturingssystemen bieden allemaal net een andere gebruikerservaring. Er zijn verschillen in de manier waarop je op internet surft, afbeeldingen beheert en e-mail synchroniseert. Ook is er een groot verschil tussen de verschillende besturingssystemen in zowel de kwantiteit als kwaliteit van de apps.
Hoe goed een besturingssysteem ook is, zonder apps ben je waarschijnlijk snel op je tablet uitgekeken. Over de hoeveelheid apps kunnen we kort zijn: de iPad heeft op app-gebied nog altijd de grootste aanbod, terwijl Windows het kleinste app-aanbod heeft.

Iphone

Smartphone
Smartphones, dat is een Engelse term die letterlijk ‘slimme telefoon’ betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is zelfs noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone.
Wat kan ik ermee?
Met een smartphone kunt u bijvoorbeeld e-mailen, chatten, filmen, internetten, foto’s versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden, routes plannen of muziek luisteren. Daarnaast kunt u ook bellen met de toestellen en zijn functies als een rekenmachine en een lijst met contactpersonen, aanwezig.
U kunt met de smartphone dus eigenlijk alles wat u ook op een desktopcomputer kunt doen. Al moet men wel realistisch blijven: grote stukken tekst intypen gaat bij lange na niet zo gemakkelijk als via een 'echt' toetsenbord. Bovendien hebben de toestellen veel minder geheugen dan een reguliere computer. U kunt bijvoorbeeld geen pc-spel spelen op een smartphone, al zijn van veel bekende spelletjes al speciale versies gemaakt voor smartphones.
Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de telefoon worden aangeboden. Die heten 'apps'. Denk aan een app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw mobieltje te betalen voor online aankopen. Kortom: smartphones zijn mobiele internetcomputers waarmee u ook kunt bellen.
Welke smartphones zijn er?
In principe valt elke telefoon waarmee u kunt internetten of bijvoorbeeld foto's maken en verzenden, onder de noemer 'smartphone'. De twee grootste spelers zijn momenteel Apple met de iPhone en Samsung met de Samsung Galaxy (Android), maar ook Microsoft (Windows) is in opmars. Voor de senioren is dat een interessante ontwikkeling. Wie straks namelijk Windows 10 op zijn computer heeft en een telefoon koopt die dat ook heeft, zal weinig moeite hebben om de telefoon te leren bedienen. Naar verwachting werkt de telefoon op een heel makkelijke wijze samen met de computer, doordat ze hetzelfde systeem hebben.
Smartphones worden zowel los verkocht als in combinatie met abonnementen. Daar zit het internetten in opgenomen. Als u thuis inlogt op uw draadloze wifi-signaal dan telt dat verbruik niet mee binnen uw abonnement.

 

 

Phablet
Het onderscheid tussen smartphones en tablets verkleint, met smartphones die qua formaat uit hun voegen barsten en tablets waarmee je ook kunt bellen. De trend werd al voor 2013 aangekondigd: smartphones met hele grote schermen. De term ‘phablet’ is daarvoor in het leven geroepen.
Wat is een phablet?
Een phablet is een kruising tussen een smartphone en tablet waarmee je kunt telefoneren. Het woord phablet is een samentrekking van de woorden 'phone' en 'tablet'. Telefoons die qua grootte in de richting van een tablet komen, krijgen deze benaming opgeplakt. Over het algemeen worden telefoons die groter zijn dan 5.5 inch (13,97 cm) phablets genoemd.
Voordelen van een phablet
Het grootste voordeel is het formaat. Telefoneren is vandaag de dag niet het belangrijkste wat mensen doen met een smartphone. Ben je veel bezig met WhatsApp, YouTube en e-mail, dan is een groter scherm eigenlijk altijd handig. Ook bij het bedienen van games is de extra ruimte ideaal.
Een ander voordeel is dat de batterij een stuk groter is dan bij telefoons van een kleiner formaat. Dat betekent dat ze vaak ook een stuk langer meegaan, zowel in standby als bij gebruik.
Nadelen van een phablet
Het nadeel van een phablet is dat het minder geschikt is om mee te nemen in een kleine broekzak of tasje. Ook het telefoneren met zo’n groot apparaat aan je oor kan als nadeel gezien worden.

 

 

Phobe-tip


Tip!
Standaard laat WhatsApp de afzender weten of zijn of haar bericht verzonden, aangekomen of gelezen is. Dit wordt respectievelijk aangegeven door een grijs vinkje, twee grijze vinkjes en twee blauwe vinkjes. Voor groepsgesprekken kun je de vinkjes niet uitschakelen, maar voor individuele gesprekken kan dit wel.
Je kunt de functie in de app zelf uitschakelen, maar dat betekent ook dat jij zelf ook niet kunt zien of jouw berichten gelezen zijn of niet. Als je dat niets uitmaakt, dan kun je deze optie volledig uitschakelen door WhatsApp te openen en naar Settings > Account > Privacy te gaan. Haal het vinkje weg bij Read receipts, en voortaan zullen er in individuele gesprekken geen blauwe vinkjes meer worden weergegeven.