Phobë

 

 

 

 

Tips & Trucs voor uw Smartphone

Tips om het geheugen van je iPhone leeg te maken.
De opslag van uw iPhone is vol'. Een melding om af en toe gek van te worden. Negen van de tien keer krijg je het bericht op het moment dat je net een foto wil maken of die ene nieuwe app wil downloaden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je geheugen niet zo vol raakt? En als hij dan vol raakt, hoe los je dat zo snel mogelijk op? Hier zijn vijf tips die je helpen je geheugen vrij te maken op je iPhone.


1. Verwijder overbodige video's
Video's zijn echt enorme bestanden. HD-videos hebben vaak per minuut ongeveer 78MB geheugen nodig. Dus die grappige video van een schattige kitten die steeds in slaap valt of dat ene filmpje bij het concert van je favoriete band kun je beter op je computer overzetten en van je telefoon verwijderen.
2. Verwijder overbodige foto's
Net als video's nemen foto's ook aardig wat ruimte in beslag op je iPhone. Dit kun je op een simpele manier oplossen. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst zoals Dropbox gebruikt, kun via de bijbehorende app makkelijk je foto's overzetten in Dropbox. Wanneer ze hierin staan nemen ze minder ruimte in en kun je ze verwijderen uit je Filmrol.
3. Verwijder apps die je niet gebruikt
Kijk eens heel erg kritisch naar de apps die op je telefoon staan. Welke gebruik je graag? En welke heb je zelfs nog nooit geopend? Kijk ook naar hoeveel geheugen een app in beslag neemt en verwijder onder het motto: 'clean iPhone, clean mind'.
4. Verwijder je zoekgeschiedenis
Net als de apps nemen ook tijdelijke bestanden van Safari ruimte in op je iPhone. Je kunt deze bestanden verwijderen door de geschiedenis en websitedata te verwijderen. Let er wel op dat je hiermee ook cookies en instellingen voor bepaalde websites verwijdert. Ga naar Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata.
5. Wis oude berichten, contacten, herinneringen en aantekeningen
Ook berichten en afbeeldingen in iMessage nemen geheugen van je iPhone in. Wanneer je vaak gebruikmaakt van iMessage is het dan ook verstandig om deze berichten af en toe te verwijderen. Daarnaast kun je ook eens flink de bezem halen door je contacten. Of je kunt ervoor kiezen om oude herinneringen en aantekeningen naar de prullenbak te verwijzen. Al deze kleine dingen zorgen ervoor dat je weer meer geheugen vrijmaakt.

Tips om je dataverbruik op je smartphone te verminderen
Onze smartphones kunnen steeds meer en dat is aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant wil het er ook nog wel eens voor zorgen dat we over onze internetbundel gaan. En niets is zo vervelend als langzaam internet op je telefoon, toch? Vandaag geven we een aantal tips die je kunt gebruiken als je dataverbruik op je telefoon wil verminderen.


1. Netflix
Oh, wat zijn we allemaal blij met de komst van Netflix. Altijd je favoriete series kijken, waar en wanneer je maar wil. De beste tip die we je hier kunnen geven is om in te stellen dat je Netflix alleen kunt kijken met Wifi. Als je Netflix toegang geeft aan mobiele data, ben je er binnen no time doorheen en dat wil je natuurlijk niet. Aangezien een aflevering van een serie vaak twintig tot veertig minuten duurt, gaat je mobiele data er in een razendsnel tempo doorheen. Ga naar Instellingen > Netflix en vink 'mobiele data' uit en 'alleen via wifi' aan.
2. YouTube
Filmpjes zorgen ervoor dat je data binnen no time opgeslurpt wordt. Ik heb er daarom ook voor gekozen om YouTube alleen af te laten spelen als je Wifi hebt. Ga naar Instellingen > YouTube en vink de optie 'mobiele data' uit. In de app van YouTube kun je ook instellen dat je alleen in HD kunt kijken als je Wifi hebt. Ga naar Instellingen en vink 'HD alleen afspelen via Wifi' aan. Als je ook regelmatig filmpjes uploadt op YouTube, kun je de optie 'Alleen uploaden via Wifi' ook aanzetten. Als je een video aan het kijken bent, kun je hem ook in en lagere kwaliteit bekijken, bijvoorbeeld op 360p in plaats van 720p.
3. Spotify
Spotify snapt ons! Tegenwoordig kun je afspeellijsten offline luisteren, maar dit kan alleen als je een premium-account hebt en dus betaalt voor Netflix. Als je niet betaalt voor Spotify, kun je ook bij Instellingen instellen dat de app alleen werkt als je wifi hebt. Ga naar Instellingen > Spotify en zet 'mobiele data' uit. In de Spotify-app kun je ook de kwaliteit van de muziek aanpassen. Ga naar Instellingen > Streamingkwaliteit en zet 'streamingkwaliteit' en 'downloadkwaliteit' op normaal.
4. Instagram
Als je heel rigoureus wil zijn, kun je de optie 'mobiele data' bij instellingen uitzetten, maar dat betekent dat je alleen op Instagram kunt als je Wifi hebt. En als je onderweg bent, heb je meestal geen Wifi, dus deze optie kunnen we eigenlijk wel achterwege laten. Wat je wel kunt doen is naar de app van Instagram gaan en dan naar Instellingen (het tandwieltje rechtsboven bij je profiel). Kies voor de optie Mobiel dataverbruik en vink de optie 'minder data gebruiken' aan.
5. WhatsApp
WhatsApp is een van de diensten die in het algemeen minder mobiele data verbruikt dan apps zoals YouTube en Netflix. Maar zit jij iedere maand over je bundel heen? Dan is dit misschien wel een goede tip. Ga naar Instellingen bij WhatsApp en kies voor de optie Datagebruik. Daar heb je de keuze om bijvoorbeeld alleen audio- en videoberichten te kunnen downloaden als je Wifi hebt. Ook kun je de optie Verminder datagebruik aanvinken.
6. Facebook
Ook Facebook kan heel wat data verbruiken van jouw bundel. En dat is niet eens nodig! Ga naar de Instellingen in de Facebook-app. Hier kom je door op de drie streepjes te drukken rechts onder in je scherm. Scroll naar onderen en druk op Instellingen en dan op Accountinstellingen. Hier heb je de keuze om foto's of video's in HD te uploaden, maar dat verbruikt natuurlijk meer data dan als je deze keuze uit vinkt. Ook kun je hier instellen dat de video's in Facebook nooit automatisch afspelen en dat zorgt voor veel minder dataverbruik.

Schermafdruk maken met je iPhone
Er is een gemakkelijke manier om schermafdrukken (screenshots) te maken van het iPhone-scherm. Dit is handig als je bijvoorbeeld een Google-kaart met iemand wilt delen, een foutmelding op je scherm wilt vastleggen of een app-scherm aan iemand anders wilt laten zien. Deze tip legt uit hoe je een screenshot maakt op de iPhone, iPod touch en iPad.
Bekijk de afbeelding en volg deze stappen:iphone_5s_knoppen
1.Ga naar het scherm waarvan je een screenshot wilt maken.
2.Houd de homeknop (thuisknop) ingedrukt en druk tegelijkertijd kort op de sluimerknop bovenop het toestel.
3.Het scherm zal kort knipperen en je hoort ook een sluitergeluidDe screenshot is nu klaar; je kunt de afbeelding terugvinden in de filmrol van de Foto-app. De screenshots zijn in PNG-formaat, dus ook goed geschikt om op een website te publiceren. Deze screenshotfunctie zit standaard in iOS en is dus op alle varianten van de iPhone, iPod touch en iPad beschikbaar.
Screenshot maken op iPad


Het maken van een screenshot op de iPad werkt op dezelfde manier, namelijk door het indrukken van twee knoppen. Hieronder lees je hoe dit werkt.
Druk deze twee knoppen gelijktijdig in:
•aan/uitknop van de iPad (bovenop)
•thuisknop van de iPad (de homebutton onder het scherm)

ipad-air-knoppen
Druk je deze knoppen een seconde in, dan hoor je een flitsgeluid. De schermafdruk is daarna te vinden in je fotorol. De screenshots hebben een grootte die gelijk is aan de resolutie van het scherm, dus 2048 x 1536 pixels bij de nieuwste iPads en 1024 x 768 bij de iPad 2 en iPad mini.

Sneller punten en komma’s typen op iPhone-toetsenbord
De iPhone heeft twee toetsenborden: eentje in QWERTY-indeling en een ander toetsenbord voor getallen, leestekens en bijzondere karakters. Met een knopje linksonder kun je wisselen tussen QWERTY en het toetsenbord met speciale tekens. Bij het invoeren van een tekst met veel leestekens kan het lastig zijn dat je steeds van toetsenbord moet wisselen. Gelukkig is dat niet nodig. Het kan slimmer!
Typ je een tekst op het standaard QWERTY-toetsenbord en heb je een leesteken nodig, dan druk je op de toets ?123, maar laat de vinger op het scherm gedrukt. Sleep je vinger naar het gewenste leesteken en laat los. Je gaat dan vanzelf terug naar het QWERTY-toetsenbord. Deze truc werkt ook bij leestekens en cijfers.
Een dubbele spatie na een woord levert in veel apps ook een punt op!

iPhone-toetsenbord

Batterij kalibreren van iPhone of iPad
Het kan voorkomen dat de batterij van je iPhone of iPad sneller leeg raakt dan normaal. Ook gebeurt het wel eens dat de batterij ander vreemd gedrag vertoont: het percentage blijft bijvoorbeeld hangen op 24%, terwijl je weet dat de batterij helemaal vol is. Ook is het in het verleden regelmatig voorgekomen dat iPhones en iPads opeens uitschakelden bij een bepaald percentage, bijvoorbeeld 18%. Bij al deze problemen is de weergave van de batterijmeter niet goed. Je kunt dit oplossen door de batterij van de iPhone of iPad te kalibreren en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt.
Batterij kalibreren van iPhone of iPad
In bovenstaande gevallen is de weergave van de batterijstatus in de menubalk niet goed. Terwijl jij denkt dat er nog 18% batterijlading aanwezig is, is de batterij in werkelijkheid bijna leeg. Zo kalibreer je de batterij, zodat de batterijstatus nauwkeuriger wordt weergegeven:
1.Sluit de iPhone of iPad aan op het stopcontact met de originele usb-lader (liever geen onofficiële kabels).
2.Voer een harde reset uit. Hiervoor druk de homeknop en de sluimerknop gelijktijdig in, tot het Apple-logo verschijnt. De batterij wordt nu gekalibreerd.
3.Laad de batterij op tot 100%. Bij de laatste procenten gaat het opladen veel langzamer.
4.Als de batterij op 100% staat laat je de iPhone of iPad nog 60 tot 90 minuten aan de lader hangen.
Je zult zien dat de batterijweergave van de iPhone of iPad nu veel nauwkeuriger is geworden.
Wat doet het kalibreren van de batterij?
De batterij van de iPhone heeft een interne chip die berekent hoeveel energie er nog over is. Dit moet je van tijd tot tijd opnieuw kalibreren, omdat de batterij anders een verkeerde inschatting maakt. Door de batterij te kalibreren, blijft de batterij zo efficiënt mogelijk werken. Bovendien klopt het percentage in de menubalk ook beter.
Batterijpercentage inschakelenbatterijpercentage-iphone
Via onderstaande stappen kun je het batterijpercentage inschakelen op je iPhone en iPad:
Batterijpercentage instellen op de iPhone.
1.Ga naar Instellingen.
2.Scroll naar beneden en kies Batterij.
3.Halverwege het scherm zie je een schakelaar met de tekst Batterijpercentage.
4.Zet de schakelaar aan.
Je ziet nu een percentage naast het batterijicoon staan. Hierdoor kun je direct zien of het nodig is om je toestel aan de lader te leggen. Zodra de twintig procent bereikt wordt, kleurt het batterijtje in de bovenhoek rood. Deze is groen op het moment dat het toestel aan de lader ligt.
Heb je nog steeds problemen met een snel leeglopende batterij, dan kan het zijn dat de batterij van je iPhone of iPad vrij oud is. Na zo’n duizend keer opladen gaat de gezondheid van je batterij steeds verder achteruit.

iPhone opladen werkt niet, batterij laadt niet op: 5 tips en oplossingen
Lukt het opladen van de iPhone opeens niet meer, of heb je problemen bij het opladen van de batterij? Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Met de tips uit dit artikel reiken we je 5 oplossingen aan.
1. Controleer de kabel
Soms ligt de oorzaak niet bij de iPhone, maar bij de kabel. Probeer de iPhone aan te sluiten op een andere kabel, om te kijken of er misschien sprake is van draadbreuk. Zelfs Apple’s eigen Lightning-kabels gaan regelmatig kapot.
Als je bij het aansluiten van de iPhone of iPad een melding krijgt dat de kabel niet is goedgekeurd, kan het ook gebeuren dat de iPhone of iPad niet wordt opgeladen. Sommige kabels van derde partijen zijn van slechte kwaliteit. Sinds Apple strenger controleert op de kwaliteit en daarvoor een speciale chip in de kabels laat inbouwen, komt het steeds vaker voor dat goedkope kabeltjes niet werken. Als je mazzel hebt werkt het opladen toch, ondanks de melding. Koop liever een iets duurder kabeltje met MFi-certificaat, zodat je zeker weet dat Apple een correcte werking garandeert.
2. Controleer de stroomtoevoer
Er kan natuurlijk ook iets aan de hand zijn met de stroomadapter of met het stopcontact waarmee je probeert op te laden. Sluit de Lightning-kabel aan op een USB-poort van de computer, om te kijken of het daarmee is opgelost. Check ook of de stroomtoevoer werkt. Als je gebruik maakt van een stekkerblok met schakelaar, kan het zijn dat deze uitgeschakeld staat.
3. Controleer de usb-poort
Sommige usb-poorten leveren stroom, bij andere is de spanning te laag om apparaten te kunnen opladen. Nu gebruikt een iPhone niet zoveel energie, maar als je een iPad Pro aansluit op de computer kan het heel lang duren voordat de batterij is opgeladen. Het lijkt misschien alsof er niets gebeurt, maar in werkelijkheid wordt de batterij wel (heel langzaam) opgeladen. Sommige usb-poorten zijn alleen krachtig genoeg om toetsenborden en andere energiezuinige apparaten aan te sluiten en zijn niet bedoeld om apparaten op te laden. Probeer ook eens om de laadkabel rechtstreeks op een usb-poort van de computer aan te sluiten in plaats van een usb-hub.
4. Kalibreer de batterij
Soms is de batterijweergave niet goed. Er kan gaandeweg een afwijking ontstaan, waardoor het lijkt alsof je de batterij niet meer tot 100% kunt opladen. Ook bij ander vreemd gedrag van de batterijweergave is het slim om de batterij eens te kalibreren. Zie eerdere tip.
5. Verwijder stof en vuil uit de Lightning-poort
Lightning-connectorIn de kleine aansluitpoort van de Lightning-adapter kan soms stof gaan zitten, waardoor de goudkleurige pinnetjes van de kabel niet goed verbinding maken. Gelukkig is het mogelijk om stof uit de Lightning-aansluiting van je iPhone te verwijderen. Je hebt alleen een tandenstoker nodig, waarmee je het stof uit de aansluitpoort kunt schrapen. Wees hier wel uitermate voorzichtig mee: je kunt de aansluitpunten namelijk onbedoeld beschadigen door teveel druk uit te oefenen. Het is daarom ook aan te raden om een houten tandenstoker te gebruiken, die gemakkelijker meebuigt zodat je geen onderdelen beschadigt.
Nog een mogelijkheid om stof te verwijderen is het gebruik van perslucht. Door genoeg lucht in de connector te blazen kan stof losschieten, waarna je het er zachtjes uit kunt schudden. Twee dingen zijn hierbij wel essentieel: het gebruikte tuitje moet smal genoeg zijn om in de iPhone-aansluiting te passen en de lucht moet ook weer kunnen ontsnappen, om zo beschadigingen bij oplopende druk binnen de poort te voorkomen.
Lukt het niet zelf om stof en vuil uit de Lightning-poort te halen, dan kun je het ook in de Apple Store laten doen. Hiervoor wordt ook perslucht gebruikt, maar personeel is wel getraind om dit te doen zonder je iPhone te beschadigen. Durf je het echt niet aan om het stof zelf te verwijderen, dan kan een bezoekje aan de winkel zelden kwaad.
Als de iPhone erg leeg is, kan het even duren voordat je iets ziet gebeuren. Het batterij-icoon verschijnt pas na een paar minuten als de batterij weer een beetje is opgeladen. Heb je de iPhone aangesloten op een computer, zorg dan dat deze ingeschakeld is en niet in slaapstand staat.

7 tips om je smartphone sneller te maken
Niets is zo vervelend als een smartphone die traag werkt. Vooral als je hem een tijdje gebruikt zonder onderhoud te plegen merk je dat hij minder snel loopt dan in het begin. Met de volgende 7 tips kun je gemakkelijk je smartphone sneller maken.
1. Start je smartphone opnieuw op
De makkelijkste truc van allemaal om je smartphone sneller te maken, is door hem een keer opnieuw op te starten. Je kunt het als een soort ‘reset’ beschouwen waarbij alle achtergrondprocessen worden stopgezet en je een nieuwe start maakt. Op deze manier komt er meer werkgeheugen vrij, waardoor de snelheid van je smartphone verhoogt.
Houd de aan/uitknop enkele seconden ingedrukt, en er verschijnt een venster in beeld met de vraag of je het toestel wilt uitschakelen of opnieuw opstarten. Kies voor de laatste optie en begin weer met een frisse start.
2. Wis het cachegeheugen
smartphone sneller maken. Het cachegeheugen is de opslagplaats op je smartphone waar gegevens tijdelijk worden opgeslagen. Op deze manier heb je sneller toegang tot je data. De naam ‘tijdelijke opslag’ suggereert dat de bestanden na een tijdje automatisch worden gewist, maar dat is niet het geval. Dit moet je handmatig doen.
Ga naar ‘Instellingen’ en ‘Opslagruimte’. Daar zie je de optie ‘Cached data’ staan. Klik daar op om de tijdelijke bestanden definitief te verwijderen. Het is verstandig om ook het geheugen van je webbrowser af en toe te wissen. Voor Google Chrome doe je het volgende:
•Open de webbrowser op je smartphone;
•Selecteer links boven in de hoek ‘Instellingen’ en ‘Privacy’;
•Scrol naar beneden en druk op de blauwe knop ‘Clear browsing data’.
Werk je met Safari op je iPhone? Dan ga je naar ‘Instellingen’, ‘Safari’ en ‘Wis geschiedenis en websitedata’. Android-bezitters kunnen vanuit ‘Instellingen > Apps’ per applicatie de cachegegevens wissen.
3. Maak je toestel schoon
Mocht de tweede tip niet lukken, dan zijn er gelukkig apps die je hierbij kunnen helpen. Een van de populairste schoonmaaktools voor Android is Clean Master. Deze applicatie wist overbodige bestanden (thumbnails, verwijderde foto’s) en maakt werkgeheugen vrij. Andere veelgebruikte opruimtools zijn CCleaner en 1Tap Eraser.
•Download Clean Master in Google Play
•Download CCleaner in Google Play
•Download 1TapEraser in Google Play
Zoals je ziet zijn bovenstaande schoonmaak-apps alleen voor Android beschikbaar en helaas niet voor iOS. Maak je gebruik van een iPhone, iPad of iPod, dan kun je het beste apps die je niet gebruikt van je toestel verwijderen.
4. Verwijder overbodige media, apps en berichten
Kijk om de zoveel tijd of je muziek, foto’s, video’s, apps of berichten hebt die naar jouw mening verwijderd mogen worden. Je kunt ook (online) een back-up van je persoonlijke media maken en ze vervolgens van je smartphone verwijderen. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap: je creëert meer vrije ruimte op je toestel en hij wordt sneller.
Apps in iOS verwijder je door even het app-icoontje vast te houden en op het minnetje te drukken. Bij Android ga je naar ‘Instellingen > Apps/Applicatiebeheer’ om afzonderlijke apps te verwijderen.
5. Sluit applicaties volledig af
Recent geopende apps: een van de tips om je smartphone sneller te makenVeel mensen drukken op de Home- of Vorige-knop als ze een spelletje spelen op hun smartphone. Ze denken dat ze hiermee de app hebben afgesloten, maar dat is niet waar. Deze app draait nog op de achtergrond en eist werkgeheugen op van je toestel. Hoe meer applicaties op de achtergrond draaien, des te meer RAM dit vergt. Dat kan een oorzaak zijn waarom je smartphone niet meer soepel draait en traag is.
Sluit daarom je applicaties volledig af. Druk op de multitaskknop om het overzicht van recent geopende apps op te roepen. Bij Android-smartphones zit deze knop veelal naast de Home-button, voor de iPhone geldt dat je tweemaal achter elkaar op de homeknop drukt.
Je ziet nu verschillende kleine vensters van applicaties die op de achtergrond draaien. Door deze één-voor-één uit beeld te swipen of vegen sluit je apps helemaal af. Zodoende nemen ze niet langer onnodig werkgeheugen in beslag.
6. Houd je besturingssysteem up-to-date
Een laatste tip om de snelheid van je smartphone te verhogen is door de laatste versie van je besturingssysteem te installeren. De meest recente versie van het OS dicht niet alleen beveiligingslekken, maar verhelpt vaak ook bugs en verbetert de algehele systeemprestaties van je toestel. Of je nou Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS of ander besturingssysteem gebruikt, het is altijd verstandig om je OS up-to-date te houden.
Om te kijken of je de meest recente Android-versie hebt, ga je naar ‘Instellingen > Toestelinformatie’ en druk je op ‘Systeemupdates’. Op de iPhone ga je naar ‘Instellingen > Algemeen’ en ‘Software-update’.
7. Ga terug naar fabrieksinstellingen
Mochten de bovenstaande tips geen zoden aan de dijk zetten, dan kun je een factory reset of harde reset uitvoeren. Hiermee wis je alle data op je smartphone en ga je weer terug naar de fabrieksinstellingen (zoals je het toestel aangeleverd kreeg). Maak vooraf een back-up van al je belangrijke bestanden, bijvoorbeeld door je smartphone op je computer aan te sluiten en deze data naar je harde schrijf te kopiëren, of via een van de vele online back-upmogelijkheden (Google Drive, OneDrive, Dropbox, iCloud).
Hoe voer je een harde reset uit? Dat is afhankelijk van je toestel en besturingssysteem. Android-gebruikers gaan naar ‘Instellingen> Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen herstellen’ of ‘Instellingen > Privacy > Fabrieksinstellingen herstellen’. iPhone-gebruikers drukken achtereenvolgens op ‘Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen’.

Je simkaartnummer vinden bij elke smartphone
Als je overstapt naar een andere mobiele provider en je nummer wil behouden, dan heb je naast je te behouden nummer vaak ook je simkaartnummer nodig. Maar waar kun je dit simkaartnummer vinden? In deze tip laten we je dat zien.
 
Zo vind je je Simkaartnummer
simkaartnummer vindenJe simkaartnummer vinden kan op enkele manieren. De makkelijkste manier is door de simkaart uit je toestel te halen en de cijfers – die naast de goudkleurige chip op je simkaart staan – over te nemen. Hoe het nummer is opgebouwd, verschilt per provider:
•Vodafone simkaartnummer: 8931440300 + 9 cijfers
•KPN simkaartnummer: 8 cijfers
•T-Mobile simkaartnummer: 893116 + 13 cijfers
•Telfort simkaartnummer: 893126 + 13 cijfers
•Tele2 simkaartnummer: 893102 + 14 cijfers
Heb je je simkaart verknipt of zijn de cijfers naast de gouden chip niet meer leesbaar, dan moet je de instellingen induiken om je simkaartnummer op te zoeken. Doorloop daarvoor de stappen hieronder:
 
Android simkaartnummer opzoeken
Heb je een Android-toestel met Android-versie 1.6 of hoger, ga dan als volgt te werk.
1.Open Google Play en download de applicatie ‘SIM Card’ van de ontwikkelaar ‘gsmdev’;
2.Start de app en zorg dat het tabblad ‘INFO’ is geopend;
3.Naast ‘SIM serial number’ vind je het nummer dat bij jouw simkaart hoort.
iPhone simkaartnummer opzoeken
Wil je je simkaartnummer opzoeken en maak je gebruik van een iPhone, dan heb je geen aparte app nodig.
1.Open de instellingen en druk op ‘Algemeen’;
2.Druk op ‘Info’;
3.Je simkaartnummer vind je onder ICCID.
Windows Phone simkaartnummer opzoeken
Ook als je een Windows Phone hebt, hoef je geen aparte app te installeren. Doorloop de volgende stappen:
1.Open de instellingen en druk op ‘Info (Over Windows Phone)’;
2.Druk vervolgens op ‘Meer info(rmatie)’;
3.Het simkaartnummer vind je onder ‘SIM ID’.
BlackBerry simkaartnummer opzoeken
Het simkaartnummer opzoeken bij een moderne BlackBerry-telefoon kun je als volgt doen. Let er wel op dat de precieze benamingen van de opties per toestel kunnen verschillen.
1.Open de instellingen en selecteer ‘Apparaat’;
2.Kies in het scherm dat volgt de optie ‘Geavanceerde systeeminstellingen’;
3.Selecteer ‘SIM kaart’ en je zult onder ICCID je simkaartnummer vinden.

Tijd instellen op je smartphone
Wintertijd of zomertijd? Maar moet je de zomertijd en wintertijd nu zelf instellen of past de tijd op je smartphone zichzelf automatisch aan? En hoe zit het met tijdzones in het buitenland? Lees hier waar je op moet letten bij het verzetten van de klok op je smartphone zodat je je niet faliekant verslaapt.
Automatisch of handmatig de tijd instellen?
Goed nieuws! Waarschijnlijk hoef je helemaal niets te doen en past je smartphone de tijd automatisch aan mits je het toestel daarvoor toestemming hebt gegeven. Je toestel krijgt namelijk de tijd door vanuit het netwerk waarvan gebruik wordt gemaakt. Zodra de klok verzet wordt, passen zomer- en wintertijd zich automatisch aan. Hetzelfde geldt vaak voor tijdzones in het buitenland. Belangrijk is daarbij wel dat de software van je toestel helemaal up-to-date is en dat je telefoon verbonden is met internet. Zet je het toestel uit of in vliegtuigmodus tijdens je slaap, dan is het niet zeker dat de klok zichzelf verzet.
Weet je niet of je je smartphone ingesteld hebt om automatisch de klok te verzetten? Dan kun je dat met de onderstaande stappen bepalen.
 
Klok verzetten op je iPhone
Klok-verzetten-op-je-iPhone
Stap 1: Tik op het icoontje “Instellingen”
Stap 2: Ga in het instellingenmenu naar het kopje “Algemeen”
Stap 3: Selecteer “Datum en tijd”
Stap 4: Vink de optie “Stel automatisch in” aan (groene indicatie)
 
Tijd aanpassen op Android
Tijd-aanpassen-op-Android
Stap 1: Veeg vanaf de bovenkant over het scherm en tik rechts bovenin op het instellingen icoontje
Stap 2: Selecteer het kopje “Datum en tijd”
Stap 3: Vink de optie “Automatisch datum en tijd” aan
Stap 4: Vink tevens de functie “Automatische tijdzone” aan
 
Windows Phone en de klok verzetten
Windows-Phone-en-de-klok-verzetten
Stap 1: Veeg met je vinger naar links om het instellingenmenu te zien en selecteer “Instellingen”
Stap 2: Tik op “datum & tijd”
Stap 3: Druk op “Ingeschakeld”om automatisch de tijd in te stellen
Stap 4: Schakel de optie uit om handmatig een andere tijdzone te selecteren
 
Check, check dubbelcheck!
Zoals je hierboven kunt zien, stelt het niet veel voor om de tijd goed in te stellen op je smartphone. Sterker nog, waarschijnlijk hoef je helemaal niets te doen. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat er een klein foutje sluipt in een op het oog feilloos systeem. Geen probleem als je geen dringende afspraken hebt op zondagochtend maar je wilt natuurlijk niet meemaken dat het gehele voetbalelftal staat te wachten op jouw uur vertraging. Daarom geven we je nog even drie handige tips om zeker niet te laat te komen.
TIP 1. Zet je wekker
Lekker ‘old school’ gewoon een wekker zetten die op de afgesproken tijd zijn luidste keel opzet zodat jij op tijd uit de veren kunt. Verzet dan zaterdagavond voordat de zomertijd ingaat wel alvast even handmatig de wekker voordat je gaat slapen, want anders ben je alsnog een uur te laat. Hetzelfde geldt voor de wintertijd in het najaar.
TIP 2. Stel een timer in op je smartphone
Bereken voordat je gaat slapen even hoeveel uur je nog hebt voordat je eruit moet. Ga je om 22.00 naar bed en moet je de volgende dag, wanneer de zomertijd is ingegaan, om 8.00 opstaan, dan heb je dus nog (10 uur minus 1 uur zomertijd) = 9 uur slaap. Pak je smartphone en stel de timer in op 9 uur en laat hem aftellen tot 0. Wel even zorgen dat het geluid goed hard staat zodat je ook daadwerkelijk wakker wordt.
TIP 3. Check je ouderwetse klok aan de muur
Om zeker te weten dat je kunt zien of de tijd correct aangepast is op je smartphone, kun je het beste voor het slapen gaan een wandklok alvast op de correcte tijd zetten. Staat de tijd op je smartphone na het opstaan gelijk aan de wandklok die je al verzet had? Dan is alles goed verlopen en ben je helemaal klaar voor de aangepaste tijd :).
 
Oja, en nog een gratis ezelsbruggetje om te bepalen wanneer de klok vooruit gaat en wanneer terug. In het voorjaar gaat de klok vooruit. Je snapt dat hij dan in het najaar weer terug moet.

Powerbank voor je smartphone
Smartphones zijn snel leeg. De batterij houdt het zelden meer dan 24 uur vol. Een powerbank biedt hulp als er geen stopcontact is.
Zelfs de meest verkochte telefoon is snel leeg. De accu van een smartphone wordt namelijk bijzonder zwaar belast. Smartphones zijn de laatste jaren steeds dunner geworden, meestal ten koste van de batterij die dus ook platter moest worden. Vooral het scherm van een smartphone doet een aanslag op de beschikbare stroom, maar ook de processor en het in stand houden van talrijke draadloze verbindingen zoals 4G lte, Bluetooth en wifi maken veel elektriciteit op. Wie een spelletje doet op zijn smartphone of er een YouTube filmpje op kijkt, zal ook merken dat de accu daarna een stuk leger is. Moderne smartphones kunnen erg veel, maar de batterij is daarom ook steeds sneller leeg.
Powerbanks zijn hier de oplossing voor. Die sluit je aan op de smartphone met een usb kabel. Meestal wordt die meegeleverd. De externe batterijen zijn er in alle soorten en maten. Deze externe opladers voor je smartphone kun je grofweg onderscheiden in twee soorten. Opladers die zelf via het stopcontact worden opgeladen, en opladers die zichzelf met stroom vullen. Dat laatste kan bijvoorbeeld met een klein ingebouwd zonnepaneel.
Al voor enkele tientjes kan een smartphone zo veel langer meegaan. De meeste huidige smartphones bieden niet de mogelijkheid om een batterij te verwisselen. En als die mogelijkheid er wel is, moet je zo’n batterij ook in het toestel zelf opladen voordat je vertrekt naar plekken waar geen stopcontacten zijn. De externe oplader of powerbank biedt dan de beste oplossing. Zeker voor mensen die lang op reis zijn en onderweg toch bereikbaar willen blijven, of veel functies van hun mobiele telefoon willen blijven gebruiken. Met de huidige smartphones kom je er dan niet met alleen de eigen interne accu.
 
Bij de keuze van een powerbank is het zaak om te kijken hoeveel stroom die biedt. Een externe lader met een capaciteit van bijvoorbeeld 2500 mAh biedt minder stroom dan eentje die 10.000 mAh aan boord heeft. Maar een powerbank met een grotere capaciteit is wel groter en zwaarder en moet zelf ook langer aan het stopcontact om zich op te laden. Als het je alleen te doen is om het einde van de werkdag te halen met je smartphone, volstaat een kleine batterij die de ‘levensduur’ van de telefoon met één of twee uur verlengt. Die powerbanks heb je al vanaf creditcardformaat.
Wie een grote reis gaat maken, kan beter een powerbank met een grotere accu kopen. En wie echt een hele tijd de jungle, woestijn of de oceaan op gaat, doet er goed aan om een powerbank met zonnecellen mee te nemen. Die kan zichzelf opladen met behulp van zonlicht.
Sommige powerbanks kunnen meerdere apparaten tegelijk opladen. Wie dat wil, moet er wel rekening mee houden dat de powerbank dan sneller leeg is.
 
De keuze van een goede powerbank is lastig. Een veilige keus is te vinden in de winkels van de ANWB, die diverse powerbanks van het door deze vereniging zelf geteste merk Xstorm aanbiedt.

Vliegtuigmodus op de smartphone en tablet
Alle smartphones en tablets kennen een zogeheten vliegtuigmodus. De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen. Maar allerlei zaken waarvoor geen verbinding nodig is, blijven gewoon werken. U kunt rustig een spelletje doen of een notitie maken. Ook kunt u een e-mail opstellen. Deze verstuurt u dan als de vliegtuigmodus weer is uitgezet.
 
De naam dankt de vliegtuigmodus aan het feit dat met deze knop alle draadloze functies worden uitgeschakeld om zo te voldoen aan de voorschriften van luchtvaartmaatschappijen. De gedachte is dat u op die manier het toestel niet volledig uit hoeft te schakelen tijdens de vliegreis.
 
Toepassingen van de vliegtuigmodus:
◾Zuinig
De vliegtuigmodus stopt al het draadloze verkeer. En deze verbindingen vormen de grootste belasting voor de batterij. Dus als u capaciteit wilt besparen zet het toestel dan tijdelijk in de vliegtuigmodus. Bijvoorbeeld als de batterij bijna leeg is. Zonder draadloze verbindingen wordt de batterij nauwelijks belast. Het is natuurlijk ook mogelijk het apparaat volledig uit te zetten en zo de batterij te sparen. Maar het aan- en uitzetten kost relatief veel energie. Veel meer dan het toestel in de vliegtuigmodus zetten.
◾Opladen
Als de vliegtuigmodus is geactiveerd laadt de batterij tweemaal zo snel op. Dat komt doordat de draadloze verbindingen die normaal gesproken de batterij fors belasten, zijn uitgeschakeld.
◾Niet storen
De vliegtuigmodus is reuzehandig als u niet gestoord wilt worden. Tijdens bijvoorbeeld een theatervoorstelling blijven e-mails, telefoontjes , sms'jes, whatsappjes gewoon binnenkomen. U kunt de smartphone dan natuurlijk ook op 'stil' zetten.
 
Aan- en uitzetten van de vliegtuigmodus:
◾Android-apparaten◾Activeer de telefoon/tablet.
◾Houd de aan-uitknop ingedrukt tot het optiemenu van de telefoon wordt weergegeven.
◾Tik op Vliegtuigmodus > OK.
 
◾iPad/iPhone◾Activeer de telefoon/tablet.
◾Veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm.
◾Het Bedieningspaneel schuift omhoog. Tik op het vliegtuigicoon.
◾Druk op de Thuisknop om het Bedieningspaneel weer te laten zakken.
 
Vliegtuigstand weer uitzetten? Doorloop de beschreven stappen nog een keer.