logoSBnotekst-BG24

 

 

SD-kaarten

Welke SD-kaart moet ik aanschaffen?
Geheugenkaartjes zijn er in vele verschillende soorten, maar hoeveel opslag heb je nodig en wat betekent de snelheid van de kaartjes? Welke SD-kaart moet ik kopen? Er veel verschillende soorten SD-kaarten met verschillende formaten, verschillende snelheden en uiteraard ook verschillende merken.
 
De eerste stap is om te kijken welk type SD-kaart je nodig hebt. Is het een normale SD-kaart, een mini-sd of een micro-sd? Daarna moet je weten of de SD-kaart compatible is met het apparaat. Meestal wordt dit duidelijk aangegeven in de handleiding. Sommige apparaten kunnen bijv. niet overweg met SDHC kaarten, andere kunnen maar een maximale opslaggrootte aan.
 
Daarna kun je gaan kijken hoeveel data je op wilt slaan en hoe snel je de kaart wilt hebben. Vaak zijn b-merk SD-kaarten trager dan a-merken. Veel b-merken geven namelijk de snelheid weer in mb/sec, wat de maximale schrijfsnelheid (soms zelfs leessnelheid) is. Het class-systeem werkt veel beter, vertrouw daar daarom meer op.

SD/SDHC/SDXC Specificaties en Compatibiliteit
Er zijn 3 algemene types in de SD geheugenkaartfamilie. SD, SD High Capacity (SDHC™), en SD Extended Capacity (SDXC™). Dit artikel beschrijft de verschillende specificaties van alle drie de types SD geheugen kaarten en de snelheidsclassnoteringen en compatibiliteit die verschillend zijn voor elk type.
 
SDLogo
SD capaciteiten zijn van 128MB tot 2GB
Standaard formaat: FAT16
SD kaarten werken in alle apparaten die SD, SDHC en SDXC ondersteunen
 
id54_sdhc_logo
SDHC High Capacity (SDHC™) kaart is een SD™ geheugen kaart gebaseerd op een SDA 2.0 specificatie.
SDHC capaciteiten zijn van 4GB tot 32GB
Standaard formaat FAT32
Omdat SDHC anders werkt dan standaard SD kaarten, is dit nieuwe formaat NIET backward compatible met apparaten die enkel SD (128MB - 2GB) kaarten gebruiken. De meeste kaart lezers en apparaten die gemaakt zijn na 2008 zouden compatibel moeten zijn met SDHC.
Om zeker te zijn van compatibiliteit, zoek naar het SDHC logo op kaarten en andere apparaten (camera's & camcorders enz.)
 
id-2402
Een SD Extended Capacity (SDXC™) kaart is een SD™ kaart gebaseerd op de SDA 3.0 specificatie.
SDXC capaciteiten zijn van 64GB tot 2TB Standaard formaat: exFAT
Omdat SDXC een ander bestandsysteem gebruikt, genaamd exFAT, en anders werkt dan standaard SD kaarten, is dit nieuwe formaat niet backwards compatible met apparaten die alleen SD (128MB - 2GB) gebruiken. De meeste apparaten gemaakt na 2010 zouden SDXC compatibel moeten zijn.
Om zeker te zijn van de compatibiliteit, zoek naar het SDXC logo op kaarten en apparaten zoals camera's camcorders enz.
 
OPMERKING: Interne kaartlezers op laptops van voor 2008 en eerder kunnen de SDXC kaarten mogelijk niet ondersteunen. SDXC kaarten werken in SDHC compatibele kaartlezers (niet in SD kaartlezers) als het computer besturingssysteem het exFAT formaat ondersteund.
Voor meer informatie over exFAT zie: Besturingssystemen die het exFAT bestandsysteem ondersteunen.
 
id2520-uhs
Ultra High Speed, fase I (UHS-I) bus ontwerp voor SDHC en SDXC kaarten was toegevoegd in de SD specificatie 3.0. Dit is een gespecialiseerd ontwerp die de prestatie verbeterd van SDHC/SDXC kaarten.
De UHS-I specificatie definieert twee bus ontwerpen voor maximum 50MB/s (UHS-50) en 104MB/s (UHS-104) doverdrachts snelheid. Dit zijn theoretische maximum limieten en de eigenlijke maximale prestatie voor een specifieke kaart is aangegeven op het label en in publicaties.
 
UHS is een verbetering van de originele SD interface specificaties. Apparaten zullen van deze maximum snelheid gebruik kunnen maken als zowel de kaart als het host apparaat dit ondersteund. Anders zullen het apparaat en de geheugen kaart de langzamere SD snelheid gebruiken.
Er is geen compatibiliteitsprobleem tussen een UHS geheugen kaart en een niet UHS apparaat.
 
id2520-uhs-ii
Ultra High Speed Fase II (UHS-II) bus ontwerp voor SDHC en SDXC werd toegevoegd in SD-spec 4.0. Dit is een extra ontwerp upgrade met connector interface-wijzigingen om de prestaties te verhogen.
De UHS-II specificatie definieert de busarchitectuur voor opties van 156MB/s en 312MB/s. Fabrikanten hebben de 312MB/s optie geimplementeerd in geheugenkaarten. Dit zijn theoretische maximum limieten en de daadwerkelijke maximale prestatie voor een specifieke kaart wordt gedefinieerd op het label of in publicaties.
Host apparaten zullen de maximale UHS-II snelheid verkrijgen wanneer zowel de kaart als het host-apparaat UHS-II ondersteund. Wanneer dit niet het geval is zal het host-apparaat en de kaart de hoogst compatibele UHS-I of SD-bussnelheid gebruiken.
Er is geen compatibiliteitsprobleem met een USH-II kaart in een UHS-I of non-UHS apparaat.
 
Snelheids Klasse & UHS snelheids class notering
Snelheids class noteringen beschrijven de minimum gegarandeerde overdrachtssnelheid van SDHC/SDXC geheugen kaarten.
Snelheids class notering is belangrijk voor de HD Video modus of Camcorders, waar het apparaat een gelijdelijke stroom van data opslaat. De resolutie en het formaat van de video bepaald de hoeveelheid van de constante datastroom. Het is verstandig om de handleiding van uw camera te bestuderen voor de minimum snelheids klassevereisten voor de HD Video modus.
Speed Class (SD Bus):                       
Class       Minimum Snelheid                UHSClass  Minimum Snelheid
2                2MB/s                                      1               10MB/s
4                4MB/s                                      3               30MB/s
6                6MB/s
10            10MB/s
 
sd card
 
SDXC kaarten en hostapparaten
- SDXC geheugenkaarten kunnen alleen worden gebruikt met SDXC host apparaten.
- SDXC geheugenkaarten werken NIET op SD/SDHC host apparaten.
 
Extra informatie voor SDXC kaarten en hostapparaten
- SDXC hostapparaten gebruiken en ondersteunen SD, SDHC & SDXC geheugenkaarten.
- SDHC hostapparaten gebruiken en ondersteunen zowel SD als SDHC geheugenkaarten.
- SDHC geheugenkaarten kunnen worden gebruikt met SDHC en SDXC hostapparaten.

Capaciteit
Voordat je weet hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is het uiteraard handig om te weten hoeveel ruimte foto’s, video’s en muziek innemen. Maak je vaak (full HD) video’s? Houd er dan rekening mee dat deze veel ruimte kosten.

 

 Opslag capaciteit  Foto's*  Video minuten*  Muziek minuten*
4 GB  2000  40  400
8 GB  4000  80  800
16 GB  8000  160  1600
32 GB  16.000  320  3200
64 GB  32.000  640  6400
128 GB  64.000  1280 12.800

*Uitgegaan van 2 MB per foto (op 8-megapixels), 100 MB per 1 minuut video (full HD 1080p) en 10 MB per muzieknummer (MP3). Voorbeeld: bij 4GB opslag heb je ruimte voor 2.000 foto’s óf 40 minuten video óf 400 muzieknummers.
 
SD kaarten zijn te koop met verschillende capaciteit. De microSD kaart die gebruikt wordt in smartphones is meestal een microSDHC kaart met een capaciteit van 2GB tot 32GB. De standaard SD kaart heeft maar een maximale capaciteit van 2GB wat tegenwoordig niet veel is. De microSDXC kaart heeft de meeste capaciteit van meer dan 32GB tot 2TB. De classificatie van SD kaarten geldt niet alleen voor de kaart zelf maar ook voor het apparaat. Oudere elektronische apparaten zijn niet altijd geschikt om SDHC of SDHX kaarten te gebruiken.

FAT formaten: FAT12, FAT16, FAT32 & exFAT
Daarnaast is een Format-standaard aanwezig op de SD-kaart. Deze standaarden hebben een relatie met de SD-standaarden.
In deze tabel zie je de overeenkomsten tussen beide standaarden.

 

 Standaard  SD-kaarten  FAT   Capaciteit  Maximale
 SD  SD, miniSD, microSD  FAT12 en FAT16  tot 2 GB  variabel tot 2 GB
 SDHC  SD, miniSD, microSD  FAT32  2 GB tot 32 GB  4 GB
 SDXC  SD, miniSD, microSD  exFAT  64 GB tot 2 TB  onbeperkt

Elke FAT-standaard heeft een maximum bestandsgrootte. Op een FAT32 SD-kaart, de meest-voorkomende als we kijken naar tablet-pc’s, kun je bestanden plaatsen, lezen en bewerken met een maximaal formaat van 4 GB.

Hieronder een totaal overzicht:
SD kaart overview

 

Computer (met interne kaartlezer) of een digitale camera kan mijn SDHC-kaart niet lezen.
Als uw interne kaartlezer van de computer werkt met 2GB (of lager) SD kaarten, maar deze kan geen 4GB (of hoger) SDHC en 64GB of hoger SDXC kaart lezen, dan betekent dit dat de interne lezer niet SDHC en SDXC compatibel is.
Dezelfde logica geldt ook voor digitale camera's, als de digitale camera 2GB (of lager) SD kaarten kan lezen, maar geen 4GB (of hoger) SDHC, 64GB (of hoger) SDXC kaarten, dan is de digitale camera niet SDHC, SDXC compatibel .
 
SD, SDHC en SDXC specificaties
De oorspronkelijke SD-kaart specificatie definieert de interface voor de kaarten met een capaciteit tot 2GB. De daaropvolgende SDHC en SDXC specificatie werd ontwikkeld voor een verhoogde capaciteit van 4GB - 32GB SDHC en 64GB - 2TB SDXC kaarten. Computers en andere producten gekocht vóór 2008 zijn mogelijk niet SDHC en SDXC compatibel. Computers en andere producten die vóór 2007 gekocht zijn, zijn zeker niet SDHC en SDXC compatibel.
 
id54_sdhc_logoHet verifiëren van de kaartlezer sleuf
Als de kaartlezer-sleuf op uw computer beschikt niet over een logo waarin staat SDHC, dan is het zeer waarschijnlijk niet SDHC compatibel en zal deze alleen kaarten lezen tot 2GB capaciteit.
 
Andere opties die u kunt gebruiken om bestanden op uw SD-kaart te lezen
Als uw kaartlezer op uw computer niet SDHC of SDXC compatibel is, heeft U 3 mogelijkheden:
 
1. U kunt uw camera (of ander apparaat) dat werkt met SDHC,SDXC verbinden met uw computer via de USB-kabel die kwam met de camera. Zo kunt u bestanden naar de computer overzetten.
2. U kunt contact opnemen met uw camera fabrikant om te zien of ze een gratis firmware-update hebben voor uw type van camera, die de camera SDHC-compatibel maakt.
3. U kunt externe SDHC/SDXC kaartlezer kopen die u kan aansluiten op de USB poort van uw computer.

Kaartlezers, hoe gebruik ik die?
Ook kaartlezers zijn er in alle soorten en maten. De meeste zijn vrij universeel met aansluitingen voor alle gangbare geheugenkaarten. De doorvoersnelheid van de kaartlezer is afhankelijk van het type kaartlezer dat gebruikt wordt.
Ook kaartlezers zijn er in alle soorten en maten. De meeste zijn vrij universeel met aansluitingen voor alle gangbare geheugenkaarten. De doorvoersnelheid van de kaartlezer is afhankelijk van het type kaartlezer dat gebruikt wordt.
 
USB 2.0 is de meest gebruikte, maar qua snelheid relatief beperkt. Zeker wanneer de gebruiker grote hoeveelheden foto's wil kopiëren is de opvolger, USB 3.0, aanzienlijk sneller. Om een snellere kaartleessnelheid te realiseren is een USB 3.0 kaartlezer nodig. Ook is er op de computer een aansluiting nodig om deze interface te ondersteunen. USB 3.0 is backwards compaitable wat inhoudt dat een ouder USB apparaat werkt, maar op zijn eigen maximale snelheid. Ben je van plan een fotocomputer aan te schaffen? Zorg er dan voor dat je een USB 3.0 kaartlezer laat inbouwen of koop er een externe bij. Achteraf upgraden is mogelijk bij desktop PC's (niet bij laptops). De computerspeciaalzaak kan je hierbij helpen.
 
De voordelen van een kaartlezer ten opzichte van de camera via USB met de computer verbinden:
+ Een kaartlezer ondersteunt bijna alle soorten geheugenkaarten.
+ De kaartlezer heeft zijn eigen spanning vanaf de PC, hij is niet afhankelijk van de accu van de camera.
+ Een USB 3.0 kaartlezer in combinatie met een snelle geheugenkaart zorgt voor een veel hogere doorvoersnelheid.
+ Een USB 2.0 kaartlezer (inclusief USB kabel) kost minder dan een losse (merk specifieke) USB-kabel.
 
-Een kaartlezer moet je aanschaffen, de USB-kabel zit meestal bij de camera.

SD-kaarten met WiFI
Tegenwoordig zijn er ook SD-kaarten met WiFI-mogelijkheden te koop. Je kunt foto’s en video’s via WiFI uploaden naar je computer, smartphone of tablet. Bij sommige kaarten gaat dit automatisch.
 
In het binnenwerk bevindt zich niet alleen opslagruimte, maar ook een kleine processor, werkgeheugen en een WiFi-chip en -antenne. Samen met een beetje opslag van de geheugenchip draait hierop een mini besturingssysteem en webserver en dit alles past in een SD-kaartje van 2,1 millimeter.
De bekendste producent is Eyefi. Dit zijn SDHC-kaarten die variëren in snelheid en opslagcapaciteit. Met Eyefi-apps heb je aanvullende diensten, zoals:
•Uploaden naar sociale netwerken
•Uploaden van video’s
•Uploaden van RAW-foto’s
•Locatie waar de foto is gemaakt opslaan
 
Let op: als je camera geen SDHC-slot heeft zijn WiFI SD-kaarten niet geschikt.
 
Fabrikanten vermelden vaak of de camera geschikt is voor Eyefi. Dit garandeert niet dat WiFI-SD-kaarten van andere merken ook werken. Controleer op de website van Eyefi of jouw camera geschikt is.