logoSBnotekst-PIv2-

 

 

Raspberry Pi een goedkoop en compact computertje

Raspberry Pi
De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een Raspberry Pibehuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld om kinderen vanaf twaalf jaar te leren programmeren en hierdoor bekent te maken met de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft.
Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry. En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als media center (Kodi) zo geregeld.
Hoe werkt het?pi behuizing
Download de benodigde programma’s via de website van Raspberry Pi en zet ze op een SD-kaart die je in de Raspberry Pi stopt. Koppel het apparaat aan een monitor, muis en toetsenbord en installeer je de programma’s die je hebt gedownload. Hoe dit precies moet, vind je hier. Als alles is geïnstalleerd, kun je beginnen met het programmeren van je Raspberry Pi en het bouwen en besturen van machines, robots, camera’s en nog veel meer.
 
Je kunt de Raspberry Pi in verschillende webwinkels kopen. Het apparaat kost gemiddeld rond de € 28,- tot € 38,- euro. Verder heb je om te programmeren nog een aantal andere spullen nodig, zoals een SD kaart, SD kaartlezer, voeding adapter, een monitor(tv), een muis en een toetsenbord. Daarnaast zijn er verschillende soorten behuizingen te koop voor het inbouwen van het printplaatje.
 
Recentelijk is er een nieuwe versie van de Rasberry Pi uitgebracht.  Deze Rasberry Pi3 heeft een snellere processor deze Broadcom BCM2837 heeft een kloksnelheid van 1,2 GHz  en het is daardoor 40 tot 45% sneller dan de vorige Pi versies. Daarbij heeft het nu ook een ingebouwde wifi en bluetooth module.

 

raspberry-pi-b+ detail