logoSBnotekst-BG24

 

 

Internettermen

Internettermen
Het overkomt iedereen wel eens, dat we niets begrijpen van al die internettermen. Zeker voor de ouderen onder ons, die niet van jongs af aan met internet zijn groot geworden, is het vaak abracadabra. Maar ook al zijn we wel van jongs af aan met het internet groot geworden dan nog gaan de ontwikkelingen zo snel dat je er een dagtaak aan hebt om dit allemaal bij te houden. Niettemin heb ik hier een flinke opsomming van internettermen verzameld.

internet termen

Cloud-computing
Tegenwoordig is er veel te doen met de term “werken in de wolken” maar wat is het nu eigenlijk? Werken in de cloud biedt u als internetgebruiker nog meer interessante mogelijkheden om op een gemakkelijke en snelle manier nog meer uit het internet te halen wanneer u wilt en uiteraard met welk toestel, computer of tablet u dat maar wilt. Om in de wolken te werken maakt het niet uit waarmee u werkt want u kan ongeacht het apparaat dat u op dat moment gebruikt, gebruik maken van “in de cloud werken”. Om te beginnen met de term duidelijk te maken is het eigenlijk niet meer dan met een dienst werken en met software die overal ter wereld beschikbaar is. Of u nu in New-York werkt met de laptop of in Curaçao met een tablet, het maakt allemaal niet uit. Met een handige klik kunt u dan ook overal ter wereld aan uw documenten werken met de apparatuur die u op dat moment ter beschikking heeft. Zelfs al ligt u op het strand! De enige voorwaarde is dat je internet tot je beschikking hebt.

werken in de cloud

Wat is Dropbox en hoe werkt Dropbox?
Dropbox is een gratis programma waarmee gemakkelijk foto’s, video’s en documenten gedeeld kunnen worden tussen computers. De Dropbox map met daarin jouw bestanden wordt gesynchroniseerd tussen alle computers waarop dropbox geïnstalleerd is zodat de bestanden die je op het kantoor aangepast hebt ook zichtbaar zijn op de laptop thuis. Het is zelfs mogelijk om de bestanden ook te openen op een iPhone of Android telefoon via de Dropbox app.Het gratis account van dropbox heeft standaard 2GB aan ruimte.
Delen
Dropbox maakt het ook gemakkelijk om bestanden te delen met anderen. Mappen in de dropbox-map kunnen gedeeld worden met meerdere mensen zodat er samen aan een project gewerkt kan worden. Wanneer één iemand een nieuw bestand in de map zet, ziet de rest van de groep het meteen. Dit is erg handig voor school-, studie- en werkprojecten.
Veiligheid van Dropbox
Via dropbox.com is het mogelijk om in te loggen en alle bestanden in jouw Dropbox map te bekijken. Dit is erg handig voor het bekijken van de bestanden op een computer waar Dropbox niet geïnstalleerd staat, maar het heeft meer functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bestanden te herstellen vanaf de Dropbox website in het geval van een computer crash.


Dropbox_logo_(September_2013).svg

Social Media
Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor 'Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt
Bekende voorbeelden van internationale social media website zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en MySpace.
Bij social media draait het vooral om de rol van de website bezoeker. Hij zorgt meestal voor de inhoud van de website (bij YouTube uploaden de gebruikers de video's en bij WikiPedia kan iedereen zelf artikelen maken en bewerken). Het woord "social" zegt al voldoende; Social media zijn omgevingen waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Groepen mensen komen er samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden.
 
De essentie van Social Media is dat je er informatie deelt over jezelf, over anderen of over een bepaald onderwerp. Op Social Media Platforms komen groepen mensen samen die op zoek zijn naar de informatie die daar door hun ‘peers’ gedeeld wordt.
Naarmate we andere personen beter leren kennen neemt ook het vertrouwen verder toe, dat geldt zowel in de ‘echte wereld’ als in de virtuele. En dat heeft tot gevolg dat we aan de mening van iemand uit ons netwerk een grotere waarde toekennen dan aan die van een wildvreemde of van een organisatie (reclame). Het aloude principe mond-tot-mond reclame vindt op Social Media platforms aan de lopende band plaats. En dat hoeft niet altijd positieve reclame te zijn…


social_media

Drupal
Drupal is een software-pakket dat toelaat om eenvoudig een grote verscheidenheid aan inhoud te publiceren, beheren en organizeren op een website. Drupal wordt door tienduizenden mensen gebruikt om verschillende soorten websites te maken. Drupal is in Nederland inmiddels goed doorgedrongen tot de massa. Met name de keuze van de Tweede Kamer voor Drupal in 2011 en de vele gemeentes die volgden, brachten Drupal onder de aandacht. In Amerika, Engeland en België is Drupal al jaren een veelgebruikt systeem. Het kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn.
De modules, zoals de plugins genoemd worden binnen Drupal, werken op een hele andere manier dan bij WordPress of Joomla. In plaats dat deze een eigen zelfstandig systeem zijn binnen het CMS, zijn de Drupal modules kleine onderdelen en vormen ze samen een nieuwe functionaliteit. Niet alleen zorgt dit voor een beter CMS, het zorgt ervoor dat de combinaties eindeloos zijn en daarmee ook de mogelijkheden van Drupal. Vergelijk het met een Duplo en technisch lego. Op zich zelf staand kan een technisch lego stukje niet zo veel maar wanneer je het combineert ontstaat er een nieuwe functie. Een extra voordeel van Drupal modules is dat ze allemaal gratis zijn.
Wil je een meer uitgebreide corporate website of een online magazine met meer mogelijkheden, zoals formulieren of downloads? Of moeten gebruikers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze.


drupal-logo

Streamen
Streamen is iets anders dan downloaden van een website of via torrentprogramma’s. Bij streamen wordt de film of serie alleen kort in het werkgeheugen van je computer of tablet opgeslagen en daarna verwijderd. Na het kijken van de film, heb je de film al niet meer in bezit. Elk deeltje van de film heeft even op je computer gestaan en wordt tijdens het kijken gedeeld met andere kijkers van de film. Streamen uit een illegale bron is niet toegestaan.
Bekende legale streamingdiensten zoals Netflix, Spotify, iTunes en Youtube betalen de artiesten wel een vergoeding. Ook Videoland, Moviemax en Pathé bieden films en series aan. Wie bij deze diensten downloadt of streamt, doet dat dus uit legale bron en daar betaal je dus voor.

netflix

Wat is een Blog
Een blog (afkomstig van het woord weblog) is een online medium over interessante ontwikkelingen, actualiteiten, bedrijfsaangelegenheden, persoonlijke zaken, politiek, werk, favoriete band, pretpark enzovoort. Ook wordt het gebruikt als marketingmiddel voor hun bedrijf.
Iemand die een blog begint doet dat veelal om online een conversatie op te starten over het besproken onderwerp. Een blog vormt zo de brug tussen een traditionele, statische webpagina die alleen informatie verschaft en een internetforum, waarin wel meer interactie tussen de deelnemers mogelijk is.
 
Wat is het verschil tussen een blog en een gewone website?
Het verschil met een gewone website is dat een blog een verzameling van veelvuldig geüpdatet berichten bevat, die in chronologische volgorde worden gepresenteerd Tevens kan op uiterst gemakkelijke wijze een reactie op een bericht worden geplaatst. Er is daarmee sprake van echte interactiviteit tussen de blogschrijver en de bloglezer.


love blogging

Vlog
Wat is vloggen? Het woord vlog is een afkorting voor video blog. Het is een variant op de normale blog. Een blog bestaat voornamelijk uit tekst, een vlog uit videobeelden. Een vlogger gebruikt zijn vlogs vaak als online dagboek. Hij maakt overal filmpjes van, die direct online worden geüpload. Enzo Knol, nog nooit van gehoord… Enzo Knol is een van Nederlands bekendste vloggers, met ruim 560.000 volgers. Deze 21-jarige jongen uit Assen heeft van vloggen, filmpjes op YouTube uploaden, zijn beroep gemaakt. Wat hij maandelijks verdient is een geheim, maar er wordt gezegd dat de teller hoog oploopt.


EnzoKnol